fredag 13 mars 2009

Konsten att fånga dagen

I dag träffade jag Pauli. Han fyller 70 på tisdag och jag hälsade på honom och hans fru i Laholm för att göra en födelsedagsintervju. Pauli är född i Karelen och har bott i Sverige sedan början på 60-talet.
Det som slog mig när jag pratade med honom var att han och hans fru lever ett pensionärsliv av det slag jag själv skulle vilja ha om 15 år. De tar verkligen vara på varje dag!
I deras fall stavas friheten ”husbil”. När helst andan faller på slänger de ner lite grejer i väskan, fyller kylskåpet, låser ytterdörren till huset och sticker. ”En till 19 dagar - vi är borta så länge vi känner för det”.

Vilken grej! Grannen har hus i Spanien och det får de låna nån månad när det passar. Oftast höst eller vår. Det är att suga ut det göttaste av livet!
Fast allra mest avundsjuk blev jag när de berättade om stugan i Värmland som låg så avlägset att det inte ens finns en väg dit, utan man fick åka dit med eka över en sjö.

– Vi har varken el eller vatten, berättade Pauli och avslöjade att sommarens stugprojekt var en brygga som skulle bli så stor att det gick att ställa ett bord med plats för många på den. I grannstugan håller nämligen ena dottern med familj till och man umgås ofta och gärna.  Badar bastu och hoppar i sjön!

– Och så en pilsner och en Koskenkorva på det, sa Pauli och skrattade - man är ju finne!