tisdag 28 juli 2009

Skilda världar

Klart jämförelsen haltar - inte går det att ställa Jakriborg mot Nyhamn i Köpen-
hamn. Det ena är resultatet av två bröders visioner om att skapa något unikt - en nybyggd Hansastad på den skånska slätten. Den andra har förr varit en plats där man ogärna vistades när det var mörkt, medan Nyhamn i dag är en myllrande, livaktig och levande stadsdel. Ändå slår mig tanken när nu jämförelsematerialet var färskt - trivsel uppstår när människor själva får sätta prägel på miljön, den går aldrig att konstruera för att någon annan vill.
I vilket fall som helst är Jakriborg en fascinerande plats. De vackra Hansahusen med sina spetsiga takvinklar, vackra fönster och kullerstensgator väcker känslor. Visst blir man imponerad av miljöerna, och samtidigt betänksam eftersom det är så påfallande dött och livlöst. Ogräset växer mellan gatustenarna på torget och majoriteten av de små uteplatserna är misskötta och oanvända.
30 minuter senare strosade vi i folkvimlet i Nyhamn där alla bord var fullsatta av glada besökare, här fanns gatumusiker, barn, hundar och vackra båtar. Köpenhamn är en härlig stad som lockar till allt fler promenader och upptäcktsfärder. Tyvärr gör inte Jakriborg detsamma.